fbpx

Hvad er en bælgfrugt?

Bowl with different legumes on  table

Vi lever i en verden, hvor vi hele tiden skal tænke på hvad vi spiser. Det handler ikke kun om at holde vægten mere, men også hvad der er godt for os helbredsmæssigt og hvordan det vi spiser, påvirker klimaet. 

I 2022 indeholder de officielle syv kostråd blandt andet bælgfrugter, der indeholder at vi skal spise mindre kød, og i den sammenhæng er bælgfrugter et godt alternativt. Det er et stort marked, som virker forvirrende for nogen, men vi vil forsøge at guide dig igennem de vigtigste ting, som du bør vide om bælgfrugter. 

Hvad er en bælgfrugt?

Bælgfrugter er som navnet siger – frø, som vokser sig store og modne i bælgene. De stammer fra ærteblomstfamilien. Nogle af de mest velkendte bælgfrugter er ærter, bønner og linser. Der findes alverdens forskellige bælgfrugter – de findes i mange former, farver og smage. Der er dog en ting, som alle bælgfrugter har tilfælles; de er fyldt med en masse gode næringsstoffer.

Hvorfor er bælgfrugter godt for dig?

Som nævnt tidligere, er bælgfrugter fyldt med en masse gode næringsstoffer. De indeholder også rigtig mange proteiner, kostfibre og vitaminer. Udover det er de smagfulde og mættende at spise. En af fordelene ved, at de indeholder så mange fibre og proteiner, er at det er godt for din fordøjelse. Det som bælgfrugterne gør, er at de suger væske til sig, og det hjælper med at skubbe maden gennem dit system. Derudover nedsætter bælgfrugter også risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2 –diabetes og visse typer af kræft. Dette kan blandt andet skyldes bælgfrugtens sammensætning af næringsstofferne, eller at man bruger det som alternativ og erstatter nogle af sine mindre sunde fødevarer i kosten. 

Hvorfor bør du spise bælgfrugter?

Som nævnt tidligere, er bælgfrugter fyldt med en masse gode næringsstoffer. De indeholder også rigtig mange proteiner, kostfibre og vitaminer. Udover det er de smagfulde og mættende at spise. En af fordelene ved, at de indeholder så mange fibre og proteiner, er at det er godt for din fordøjelse. Det som bælgfrugterne gør, er at de suger væske til sig, og det hjælper med at skubbe maden gennem dit system. Derudover nedsætter bælgfrugter også risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2 –diabetes og visse typer af kræft. Dette kan blandt andet skyldes bælgfrugtens sammensætning af næringsstofferne, eller at man bruger det som alternativ og erstatter nogle af sine mindre sunde fødevarer i kosten. 

Se vores udvalg af bælgfrugter, som vi kan tilbyde dig!

Hos Dencon Foods lytter vi selvfølgelig til de officielle kostråd samt tidens trends, og kan derfor tilbyde et bredt udvalg af bælgfrugter til dig. Vi tilbyder poser med forskellige bælgfrugter, der leveres som frostvare. De er ready to eat, så det er let for dig at håndtere, samtidig med du sparer tid. Vi tilbyder lige nu i alt 9 forskellige bælgfrugter.

Black Beans

Sorte bønner indeholder en masse proteiner og fibre. Udover det er de også en god kilde til både jern og kalk. De har en neutral smag, men en fast konsistens. De bliver typisk benyttet i mexicanske retter, da de har en meget mættende effekt samt neutral smag. Netop pga. den neutrale smag er de gode i mange retter. De får smag fra salt samt de ingredienser, de er tilberedt i.

Butter beans

Butter beans er også kendt som limabønner. Bønnerne er faste og ikke melede. Udover det indeholder de mættende fibre og proteiner. Fordelen ved Butter beans er at de indeholder samme mængde jern, som oksekød. De lever også op til sundhedsstyrelsens anbefalinger for sukker, fedt, salt og kostfibre.  

Cannellini bønner

Cannellini bønner har en mild, lidt nøddeagtig smag, men en cremet konsistens. Ligesom de andre bælgfrugter er disse også en værdifuld næringskilde, fordi de indeholder også store indhold af protein og fibre.  I størrelse er en Cannellini bønne ca. dobbelt så stor som en alm. sort bønne/black bean.

Kidney bønner

Vi kender dem – fra vores velkendte mexicanske ret chili con carne, som indeholder kidney bønner. Grunden til navnet på disse bønner er fordi de er røde og nyreformet. Disse bønner har blandt andet et højt indhold af folat, som er med til at styrke din krop med at vedligeholde dine røde blodceller, hud og DNA.  

Røde linser

Linser kaldes også for splitbønner. Deres smag er mild og lidt melet. De kan godt have en tendens til at koge ud og give en cremet konsistens. De er derfor et perfekt alternativ til fløde i f.eks. en gryderet. Røde linser har et højt indhold af proteiner, kostfibre og mineraler, som styrker dit blodomløb og immunforsvar. Og så indeholder de en stor mængde b-vitaminer. De skifter fra rød til en mere orange/gul farve når de bliver kogt, alle vores bælgfrugter er forkogte.

Rød Quinoa

Der findes rød, hvid eller sort quinoa. Den største forskel er at man kan skabe forskellige udtryk, når man benytter dem til madlavning. Quinoa mætter, fordi de er rige på proteiner og kostfibre. Derudover har de et højt indhold af antioxidanter, vitaminerne E og B, samt kalcium, magnesium og sunde omega-2 fedtsyrer.

Hvid Quinoa

Denne bælgfrugt, kaldes også for et superfrø, fordi de har et høj indhold af proteiner, mineraler og fibre. Quinoa har en mild smag og en nøddeagtig undersmag. Denne bælgfrugt kan anvendes som alternativ for ris eller bulgur. Derfor fungere Quinoa godt i både varme og kolde retter.

Kikærter

Kikærten kender vi alle sammen ret godt – kikærter er utroligt populær pga. sine mange anvendelsesmuligheder og gode egenskaber. Nok bedst kendt som hovedingrediensen i humus og falafler. Kikærter har en smag hen af de grønne ærter vi kender så godt, dog mere anonym i smagen, og så har kikærter et godt bid. 

Ved at spise kikærter, får du en god kilde til mineralerne som kalk, jern, fosfor og zink. Udover det styrker de dine knogler og giver dig god energi.

Kikærter har som før nævnt mange anvendelsesmuligheder, de kan spises i salater, ristes på panden eller moses sammen til brug i f.eks. falaffel eller humus.

Sustainable

Perle couscous

Couscous er et af de sundeste kornprodukter der findes, fordi det indeholder en masse protein, som er godt for dine muskler og væv. Det smager ikke af så meget, men er en perfekt erstatning til f.eks. ris. Derved kan de bruges i et vælg af velkendte retter.

 

Hvordan får jeg flere bælgfrugter i min hverdag?

Vores bælgfrugter er forkogte – det vil sige ready to eat. Man kan benytte bælgfrugter til mange forskellige ting. Hos Dencon Foods vil vi gerne hjælpe dig med at finde noget inspiration til hvordan du kan bruge bælgfrugter.

Spreads

Man kan benytte bælgfrugter til at lave forskellige spreads. Du kan både benytte det i din sandwich eller som dip. Vi har lavet tre forskellige opskrifter på spreads, som hver især indeholder nogle forskellige bælgfrugter – så du kan vælge en opskrift, ud fra hvilken bælgfrugt du mest fortrækker. Hvis man godt kan lide at sin spread er lidt grov, forslår vi at du prøver opskriften med sorte bønner. Ønsker du en spread som er helt glat kan du prøve den med butter beans eller røde linser. 

Klik på linket og se vores lækre opskrifter på de forskellige spreads.

Quinoa bolognese

En god og nem aftensmad som vi alle sammen kender – bolognese. I vores opskrift på bolognese er der benyttet bælgfrugten quinoa. Udover quinoa indeholder denne bolognese også en masse forskellige grøntsager og krydderier, hvilket gør at den er fuld af smag. Du kan finde hele opskriften her. Du kan finde flere af vores lækre opskrifter med bælgfrugter her, og er også velkommen til at kontakte os, hvis du har yderligere spørgsmål.

Seneste nyt

Kvalitetspizza hos slagteren

Slagter Grønvall er en slagter forretningen som blev grundlagt for over 70 år siden. Fundamentet som forretningen bygger på i dag er både tradition og

Læs mere
Scroll to Top
Få mere information om: Hvad er en bælgfrugt?

Udfyld venligst formularen herunder med din forespørgsel, også vender vi tilbage med den information, du søger.

OBS! Vi sælger ikke til private.